Wednesday, 23 March 2011

A class divided

Hello,

Gua harinih baru balik dari satu community talk between Muslim and Non-muslim community kat preston. Menarik lahh idea die! Tapi cume tak ramai orang yg non-muslim yg dtg. Yang datang punn polis, council punye orang which is yang aware pasal masalah2 between muslim dan non-muslim. Jadi, perbincangan tak bape nak menarik.

Dalam talk nih, penceramah ade share satu video. Gua balik2 umah jer, terus gua carik kat youtube nak kongsi kat lu orang. Before lu orang tengok video nih, biar gua kasi story sikit sinopsis die.

Tajuk video nih "A class divided", basically nak cerita tentang racism dan discrimination. Dalam video nih, sorg teacher nih telah memecahkan budak2 dalam kelas tuh kepada 2 kumpulan. First, kumpulan mata biru. Second, kumpulan mata kaler brown. 

Hari pertama, cikgu nih cakap kat student2 die yang orang yg bermata biru far better than orang yg bermata brown. So, cikgu nih telah discriminate budak2 nih kaw2 punye. Tak boleh pegi playground, tak boleh minum air dari fountain, tak boleh kuar lunch awal and macam2 lagi lahh. Yang comelnye, ade sorang budak cakap

"Seems like they've been taken our best friends away from us"

Budak2 brown eyes nih rase down gileeeee harituh. Kesiannn. Hehe

Then, the next day. Teacher dorang cakap yang actually brown eyes people are far better than blue eyes people. Then, budak2 blue eyes pulakk yang didiscriminate. Budak2 blue eyes yang semalamnye kemain happy lagi, harinih tetibe downn gileeee!

Gua nk cite panjang2 punn nanti lu orang tak paham, better lu orang tengok video nih! Ade 4 parts. Tapi gua nak tunjuk kat lu orang 2 parts jer. Lagi 2, lu carik sendiri kat youtube lahh ekk?





Most of the time, bila kite tengok orang. Kite baru nampak luaran jer. Contohnye black, india, paki, cina dan lain2. Kita macam automatically buat assumption pasal orang tuh berdasarkan ethnicity, berdasarkan umur, jantina dsb. Which is luaran tentang orang tuh.



Gua kasi contoh macam iceberg nih lahh! Ape yang kite nampak kat surface die hanye lahh the tip of the iceberg, yang lain sumenye kat dalam air. Which is the tip of the iceberg tuh consist only 10% of the total iceberg. 

Macam tuh jugakk bile kite tengok orang. Dari luaran seseorang tuh, kite baru nampak 10% of himself. Tak boleh lahh hanye disebabkan die black, kite nak discriminate die. Tak boleh lahh sebab pasal die cina, kite nak cakap die makan babi. Tapi.......................

Digalakkan kalau lu orang ade nampak jejaka jawa cam gua, lu nak kate die hensem. Hahaha =P

Thanks for reading!

Cheers

4 comments:

RazFiRa said...

so kesimpulannya janganlah mendiskriminasi manusia! :) kita same saje!

zatil zahidah said...

tak kenal maka x cinta..haha=)
nanti after exam i tgk video tu..

raacuun.com said...

Salam.Maaf tuan rumah, nk beriklan boleh?
Korang kt oversea?Nak tengok TV M'sia secara live & online? RTM2,TV3,NTV7,TV8,TV9,ASTRO RIA,ASTRO PRIMA &ASTRO CERIA)-Dapatkn siaran2 ni hanya dgn USD20 sbln!Streaming laju walau pakai broadband.Bayar pakai paypal atau kad kredit. Silalah mendaftar di http://www.raacuun.com/daftar.php?rid=99404

Hasan Suyat said...

Razfira : Yup2. Aku pun tak mendiskriminasi orang yg suke bace novel nangis2. Haha

Awak : Hehe alrite love ;) cheers. Best of British in exam! =)

Racun : Sila2, tapi jangan spamming. Aku takde lahh nakk sangat punn tengok drama2 kat tv3 tuh. free TV kat sini punn tak habis tengok lg. Cheers mate!