Sunday, 19 June 2011

Monk Farm

Gua rase dahh bersarannng, berhabukkk dahh gua punye blog nihh. Skang, time untuk gua update.

Harinih, gua ngan mr alwi gerakk gi yorkshire. Lokasi tujuan harinih adelahh monk farm, thirsk, YO7 2AG. Alhamdulillah, 2 jam driving. Gua punn sampai at last kat monk farm. Gua citee banyakk punn takk gunee, enjoyy!


This is our first attraction bilee masuk monk farm. Bukann gua lahh attraction die. Tuhh2, si kecik tuhh. Gua tahuu gua memang attractive, senyap2 sudahh lahh derr!


Comel kann guinea pig nihh? Hehe ;)


Ouhh, this is lovely! :)

And thenn, later on we fed some



and


Besarr gileee babi lahh babi nihh dohh! Haha comel anak die sekor tgh menyusuu. Lu orang nak rase experience perah susu babi x? Hehe


Another cute pig yang tengah tdoo. Pehh, mukee lu memang cam babi lahh encik pig! Haha

And here come anotherrrr.....


Pig... Lols known as kune-kune pig. Thennn lepass puas bergelumang dgn pig2 sekalian, kitorang gerakk


bagi makann llama. Ke alpacass? Gua punnn tak tahuu. Hehe They've got donkey as well and rare lamb breed. Tp jauhh sgt, tak dpt capture picture.


nihh buluu die super bestt! Gua rase nakk tukarr jer hoody gua ngn buluu die. Haha


encik alwi dengan kuda yang berlari ala2 unicorn as soon as we approach tmpat die, tauu jer kitorang bwk mknn.


Kambinng nihh punn styloo. Tp die marahh bilee kitorang try nakk pegang tanduk die. Lu marahh2, gua sembelihh nakk?


wallaby punn ade jugakk. Cume wallaby xmesra rakyatt. Ade org dah taburr makanann byk2, so die xnk dtg dekat ngn kitoranng. Dlm website die siap ade tunjuk wallaby albino, tp bileee dtg xjmpee punn! Jgn tertipuu ngn gambar2 kat internet! Hehe

Our last session which was around 3pm-ish would be to milk the lamb! Hehe wacky-wacky lamb, here they come


They were quite aggressive. They might've not eaten anything prior to that. Berebut2 botol susu. There were few kids bile dapat botol susu tuh, dorg ingat susu tuhh untuk dorangg. Funny!





they are cute and adorable, arent they? ;) nakk masukk punn xdelahh mahal sangat. £4.50 jerr. Im chuffed. Even drive jauhh2, bile back to nature, rase cam best! ;)

Lepas sesi milking, kitorang balik ke manchester. Sampai2 ke manchester, kitorang pegi ke prestwich dgn harapann untuk rasa kosher food. Korang tahuu tak kosher tuhh ape?


Kosher nih makanann halal bagi org jew. Sbb orthodox jew sangat menjaga makann, lebih dr org islamm. Jadi kitorang ingat nak try lahh. Bilee pegi ke area jewish kat prestwich, Sumee kedai tutup.

Rupanya harinih hari sabtu. Hari Shabbat bg yahudi, special day dorg. Dorang ke synagoge untuk sembahyang. At last, terpaksa gi makann fish and chips kat kedai paki! :(

Wonderful weather, wonderful day out.

Thank youu for reading,
Cheers!

Thursday, 31 March 2011

Mimpi

Semenjak gua dok kat UK nih, boleh kira pakai jari lahh bape kali gua call Msia! Haha Iyelahh, gua dok UK nih punn lagi 2 hari baru 6 bulan umurnye. Tapi tiap kali gua jumpe budak2 Msia lain, mostly dorang cite tiap bulann dok call Msia. Pehh, gilee babeng.
Gua bukann lahh melupakan Msia. Tapi gua bukann macam lu orang, tiap bulan duit JPA, MARA masuk. Gua biasiswa MAS jer. Itu punn scholar masuk bukan tiap bulan. Tiap tahunn mungkin. Uncertain! Hehe

Kalau tiap hari dok calling punn, lame2 bosan gakk. Tak de idea, ape bende lagi nak cerita. Ye takk? Hehe Macam blogger lahh jugakk, kalau tiap2 hari nak update blog, kering kepale hotak nak pikir ape bende nak type. Kalau after 5-6 bulann, sekali calling, baru ah rase kerinduuannye. Kannn? Kann? Hehe

Tapi mungkin gua jenis tak bape reti sangat nak borak kat phone, tuh lahh sebabnye gua jarang call. Haha Kalau tengok orang lain, sebulan skali call punn dah macam2 cite kuar. Gua yang tak 4 bulan skali baru call nih, harituh gua call mak gua, gua cakap 5saat jer! Haha Sia p kene gelakk ngn awek gua. Tapi bukann sebab gua takde bende nak cite. Haha Tapi sebab mak gua tengah busy. Hehe ;)


Tengok, umah gua punn dah cam happening semacamm jer, dah macam fairytales punn ade gua tengok. Tuh yang rase nak balik umahh! Hehe Yang paling gua tak tahann tuh... nih....nih

 
Ikan kemainn gomokkkk! Siap buat 'babi cue' lagi tuhhh. Pehh Pehh Pehh. Ini sudahhh lebihh. Mane gua tak berapi nyee.
Jadi, malam tadi. Baikk punye. Gua mimpi gua balik umahh. Haha Rinduuu gilee babeng punye nak balik umah, tuh lerr sampai mimpi2. Haha Siap mimpi gua masuk toilet kencing bagai. Selalunye kalau gua mimpi kencing, automatically gua akan terkencing betul2. Tapi malam tadi takk. Tuh yg agak musykil tuh. Haha

Paling bestnye, sume kakak2 gua ade kat umahh time tuh tolong packing kann sambal tempoyak udang untuk gua bawak balik UK. Puihhhh. Memang terrrbaikkk lahh mimpi gua. Pastu, siap ade sambal goreng jawa. Memang lagi terrbaikkkk lahh. Lu orang tak penah tengok sambal goreng jawa? Meh2, rapat sket kepale... Kalau boleh sampai masuk screen. Boleh gua kasi lu rase skett.


Memang rinduuuu gileee lah kann masakan2 mak gua! Gua elok sebelum tulis entry nih tak rase lapar, tetibe jer gua rase lapar skang. Duuuh. Persoalannye skang, bilakahh gua akan balik Msia? Gua dah kebulurr nak makann besar2 nih baii!!

Ohh, last but not least, bende yang gua mimpi malam tadi. Gua mimpi, gua mintak duit kat abah. Gua cite lahh, gua takde duit ape sume. Hahaha Walaupunn, sadis gileee! Dah lahh bangun2 tak dapat makann sume bende nih, pastu dalam mimpi siap cite takde duit.

Tapi, pasal gua takde duit nih special sket. Sebab ini bukann hanye mimpi. Tapi betul2. Gua dah pokai gileeeee. Rabak ape bende sume ade. Haha

Betul2 lepas gua bayar duit sewa bulan depan, iaitu besokkk lahh kann. Besok dah 1April. Pastu, bayar bil2 pekejadah. Gua dah muflis! Gua ingat nak post besokkk, tapi kang abah gua usha gua post 1April, die ingat gua nak buat AprilFool pulakk. Haha

Marilahh menabung ke akaun lloyds gua untuk mase depan gua yang lebih cerahh all right? Haha


Thanks for reading mate,


Cheers

Wednesday, 23 March 2011

A class divided

Hello,

Gua harinih baru balik dari satu community talk between Muslim and Non-muslim community kat preston. Menarik lahh idea die! Tapi cume tak ramai orang yg non-muslim yg dtg. Yang datang punn polis, council punye orang which is yang aware pasal masalah2 between muslim dan non-muslim. Jadi, perbincangan tak bape nak menarik.

Dalam talk nih, penceramah ade share satu video. Gua balik2 umah jer, terus gua carik kat youtube nak kongsi kat lu orang. Before lu orang tengok video nih, biar gua kasi story sikit sinopsis die.

Tajuk video nih "A class divided", basically nak cerita tentang racism dan discrimination. Dalam video nih, sorg teacher nih telah memecahkan budak2 dalam kelas tuh kepada 2 kumpulan. First, kumpulan mata biru. Second, kumpulan mata kaler brown. 

Hari pertama, cikgu nih cakap kat student2 die yang orang yg bermata biru far better than orang yg bermata brown. So, cikgu nih telah discriminate budak2 nih kaw2 punye. Tak boleh pegi playground, tak boleh minum air dari fountain, tak boleh kuar lunch awal and macam2 lagi lahh. Yang comelnye, ade sorang budak cakap

"Seems like they've been taken our best friends away from us"

Budak2 brown eyes nih rase down gileeeee harituh. Kesiannn. Hehe

Then, the next day. Teacher dorang cakap yang actually brown eyes people are far better than blue eyes people. Then, budak2 blue eyes pulakk yang didiscriminate. Budak2 blue eyes yang semalamnye kemain happy lagi, harinih tetibe downn gileeee!

Gua nk cite panjang2 punn nanti lu orang tak paham, better lu orang tengok video nih! Ade 4 parts. Tapi gua nak tunjuk kat lu orang 2 parts jer. Lagi 2, lu carik sendiri kat youtube lahh ekk?





Most of the time, bila kite tengok orang. Kite baru nampak luaran jer. Contohnye black, india, paki, cina dan lain2. Kita macam automatically buat assumption pasal orang tuh berdasarkan ethnicity, berdasarkan umur, jantina dsb. Which is luaran tentang orang tuh.



Gua kasi contoh macam iceberg nih lahh! Ape yang kite nampak kat surface die hanye lahh the tip of the iceberg, yang lain sumenye kat dalam air. Which is the tip of the iceberg tuh consist only 10% of the total iceberg. 

Macam tuh jugakk bile kite tengok orang. Dari luaran seseorang tuh, kite baru nampak 10% of himself. Tak boleh lahh hanye disebabkan die black, kite nak discriminate die. Tak boleh lahh sebab pasal die cina, kite nak cakap die makan babi. Tapi.......................

Digalakkan kalau lu orang ade nampak jejaka jawa cam gua, lu nak kate die hensem. Hahaha =P

Thanks for reading!

Cheers

Sunday, 6 March 2011

Evolusi sebuah tandas

Kalau darwin boleh cipta evolusi pasal manusia. Gua punn boleh buat evolusi versi gua jugakkk. Hehe

Waktu gua kecik2. Mula2 yang gua ingat, umah gua ade 2 bijik toilet jer. Satu toilet cangkung, satu lagi toilet duduk kat bilik mak abah gua. Satu lg bilik mandi kat luar.

Comel gilee! Hehe - Google

Tp gua takuut gileee nk mndi kat bilik air luar tuhh sebab dlu kakak gua penah tunjuk ular hijau kat celahh bumbung toilet. Muke ular tuh menyeramkannn. Mcm naga


Umah gua! Rindu kete biru tuh baii. Haha

Seriouss beb, umah gua dalamm hutann. Tengok blakang tuh, penuhh hutann.

Waktu dialam remaja. Umah gua mengalami revolusi serta evolusi banyakk kali gak lahh. So, ade satu tandas lagi buat kat belah luar umah gua. Jugak tandas cangkung.

Ade sekali tuh gua baruuu lepas berakk. Pastuh gua nk cebok pakai sabun buku fruitale. Pastu sabun tuh jatuh dlm mangkuk jamban. Dah lahh sabun tuh cam best gilee dlu. Wangi kott.

Sebab takut mak gua marah sbb membazirkann sabunn, gua punn selukk ah tgn gua dlm mangkuk jamban tuhh. Gua dah happy dahh bilee gua ttbe dapat satu bende cam petak2 sket. Skali angkat rupe2nye taikk. Cilake betul.

Yang paling gua tak percayenye, gua kua2 dari toilet dengan keadaan sedihh gilee. Siap nangis lg. Hahaha bukan sbb gua terpengang taik lahh ngeng! Tapi sebab sabun tuh masuk dlm lubang jambann. Takut mak gua marah. Haha

Pastuh kebetulan arwah makcik gua, wak iti ade kat situ. Die tanye lahh kenape. Gua cakap lahh 'sabun jatuh dlm lubang jambann'. Haha sedih takk? Pastu arwah makcik gua ckp.

'Takpe, nanti boleh beli baruuu'. Terus gua stop nangis. Haha

Skang nih (stakat sebelum gua gerak gi UK) umah gua dah ade 5 bilik air serta 5 tandas duduk termasuk tandas yang gua penah ade peristiwa hitam tuhh. Evolusi gilee babi tandas umah gua beb

Mula2 dlu gua tak bape nak suke sangat ngn tandas duduk nih. Nanti air die percik2. Jadi, gua selalu mencangkung atas mangkuk duduk tuhh. Lame2, sebab option yang sangat sket. Gua dah biase.

Tapi gua nasihat jangan lahh nak cangkung kat atas mangkuk jamban duduk. Nanti jadi cmni.


Ini terjadi akibat overweight dan still lagi ingin mencangkung di mangkuk tandas duduk -Google

Caption gua kat atas nih sebagai menjawab soalan ajim muda




Bile sampai UK, tandas confirm ah tandas duduk. Jadi perasaan gua terhadap tandas duduk normal. Tapi ade beberapa masjid kat preston nih yang xde tandas duduk langsung. Sume cangkung.


Masjid e Falah - Kent Road

Jadi, masalahnye skang nih. Gua dah tak biase gune tandas cangkung. Kalau dlu, bukak seluar separuh punn boleh berak dahh. Skang nih, rase cam nikmat nye dah berkurang. Bukan berkurang jer, tp xnikmat dahh! Haha


Itu lahhh dilema dalam diri gua skang nih setelah bertahun2 guna tandas dudukk hasil evolusi tandas umah gua. Gua rase cam gua tak reti nk mencangkung dahh. Tuh lahh gamaknye perasaan org2 putih yang xpenah guna tandas cangkung kott.


Sila kongsi cerita tandas anda. Haha


Thanks for reading!


Cheers

Monday, 28 February 2011

Once upon a time in Blackburn!


Gua baru jer turun ke Blackburn Rovers Stadium time Blackburn kalah ngan Aston Villa itu hari. Basically ini lahh rupe stadium Blackburn!


Ini kemungkinan gambar time dorang menang English Premier League (EPL)kott. Gua nak carik information punn malas. Lu orang nak tahuu, lu orang carik sendiri. Kalau usha kat gambar nih, time nih Alan Shearer still main untuk club nih. So, maknenyee dah lamee gilee lahh since dorang menang Premier League. Oritee
 
Ini bukann coach, manager, atau player terbaikk alrite? Die nih ade lahh greatest supporter Blackburn Rovers! Gua tak tahuuu cmne dorang boleh letak statue greatest supporter kat sini. Ape yang menyebabkan die jadi greatest supporter punn gua tak tahuu. Gua assume, die terlampauu fanatik. Time game rovers, lari2 tengah padang sambil bogel. Pastu suddenly mati tengah2 padang. Hahaha



Pemandangan stadium dari dalam hutann! Haha Kitorang panjat bukit kat belakang stadium untuk snap gambar. Haha Nak bayar untuk masuk rase tak worth it lakk kann. Rovers dah kalahh terukk ngn Aston Villa. Kalau Emirates Stadium mungkin lahh kot gua masuk....walaupunn kalah Carling Cup. Ouchh!

Gua rase minggu nih memang minggu untuk team2 dari belah2 Birmingham menang lahh. Birmingham 2-1 Arsenal, Aston Villa 4-1 Blackburn!


Now, kitorang kat masjid tauheedul something! Haha Tauheedul Islam kot. It's said to be masjid mazhab shafi'e. For your information, Blackburn nih terlampauu banyakk orang islam! Sebab this part of Blackburn, banyakk india, pakistan dan sanak saudara mereka! 

Terlampauu banyakk sampai even dorang boleh azan dengar kat luar masjid. Which is kat tempat lain kat UK nih memang takde lahh kannn. Kalau kat tempat lain, lu nak tauu waktu solat dah masuk ke belum, lu dengar loceng jer! Itupunn kalau lu nak solat ikut time gereja lahh! Haha


Pemandangan pintu masuk ke masjid. Yang tadi kat atas tuh gambar pintu belakang! Hehe


Masjid die besar gilee. 3 tingkat. Kelas ade banyakkk gilee kat belah atas.




Statue kat tengah2 bandar. Actually tak tahuuu ape motif nyerrr! Jadi, amik jer gambar. Hehe Ohh, cube close-up, nanti lu orang nampak kat tangan budak tuh actually ade kondom! Tapi bukan mamat dalam gambar nih yang sarungkann! Hahaha 

And, baru jer tadi, gua mengenakann haircutt! Tapi seriously haircut kat sini tak best! Cam gampannng! Jadi, gua takmau tunjukkk gambar gua yang burukkk! Hahaha Dah lahh mahal. 6pound beb! Convert duit Msia RM29.77 beb! Kalau kat Msia, gua dah boleh 9 kali potong rambut dahhh! Duuuuh

Gua ingat, gua nak alter balik ah rambut gua nih! Buat cam time part 2 kat UiTM dlu okayy gakk. Lu orang nak tengokk rambut gua time kat UiTM dlu?? 



Damn wicked! Isn't it?

Thank you for reading,
Cheers

Wednesday, 23 February 2011

Adult Jokes! (1)

Semalam gua ade post satu 18sx jokes. Tapi lepas tuh gua jmpe kat comment ade sorang reader question kat gua

Comment
Hahaha macam korang tak boleh tengok jer post aku yang lepas nak tengok sape yang tulis question tuh. Haha Sajer jer buat gempakk sket! Hahahaha

Jadi, gua amik semangat dari soalan tuh harinih untuk bawak dua lagi adult jokess. Alright? Enjoy

**********

Three nuns in church on a hot day decide to remove their robes because of the heat. Not an unusual habit on a hot day.

So, about a half an hour later, the door bell rings while their robes are slumped over pews clear across the huge chapel.
They ask who it is!

"The blind man," a voice replies.
The three nuns decide to simply open the door because the man is blind.

He walks in, looks at the nuns and says in gobsmack,
"Nice tits! Where do you want me to install these blinds?"

**********

Maria gets married and has 15 children........And then, her husband dies.

She remarries two weeks later...and has 19 children by her second husband......And then later on, she dies.
At her wake, Maria's neighbour look tenderly at Maria as she lies in her coffin, looks up to the sky, and says,

"At last........they're finally together."
A man next to the neighbour ask,

"Excuse me, but do you mean her and her FIRST husband, or her and her SECOND husband?"
"No!!" the neighbour says politely.

"I mean her LEGS."

**********

Thank you for reading!
Cheers

Tuesday, 22 February 2011

Adult Jokes!

Yokk, kita layann jokes2 santai. Kalau tiap hari dok layann bende serious jer, mauu pecah jugakk kepale kann! Alright, jadi jokes gua harinih gua dapat dari Adult jokes! Budak2 umor 16 tahun ke bawah (UK) dan 18 tahunnn ke bawah (Malaysia), sila tekann button X kat belah atas kanann okayy? Hehe

**********

After a long night of making love, the young guy rolled over, pulled out a cigarette from his jeans and searched for his lighter. Unable to find it, he asked the girl if she had one at hand.

"There might be some matches in the drawer" She replied

He opened the drawer of the bedside table and found a box of matches setting neatly on top of a framed picture of another man. Naturally, the guy began to worry.

"Is this your husband?" He inquired nervously

"No, silly!!" She replied, snuggling up to him

"Your boyfriend then?" He asked

"No, not at all" She said, nibbling away at his ear.

"Well, who is he then?" asked the bewildered guy.

Calmly, the girl replied, 

"That was me before the operation."


Ingatkann perempuann betul, rupe2nye.......


Who the heck is this? This obviously not me!! Nooo!
**********

Thank you for reading,

Cheers

Sunday, 20 February 2011

Disbelievers!

Assalamualaikum. Hehe

Seperti yang dijanjikann kat fb harituh. Gua harinih nak story sket pasal member gua yang islam atheist. Haaa, lu jangan tak percaye. Lu ingat takde ke. Cerita pasal bende alah nih start jumaat harituhhh. JengJengJeng.

Gua time tuh baru lepas kelas. Pastu ade member gua ajak gua datang umah die. Gua punn, okay jer lahh. Then lepas kelas, gua pegi umah member gua nih! Dari pengetahuan gua, die nih memang islam. Tapi gua tahuuu jugakk yang die nih islam tak bape nak islam sangat. Islam stended kaburator modified budak2 muda kat Msia jugakk lah. Jenis semayang kadang2, minum arak, main pompuann, tahik judi dan macam2 lagi lahh!

Gua punn tak bape nak herann sangat lahh kalau masuk umah die wine kemain banyakk lagi kannn.

Tapi since last week gua tengok mamat nih dah lain macam. Time tuh gua tengah dok ajar budak2 pakistan, india subjek akaun kat library. Then die ade skali. Macha2 nih pulakk time tengah study sebok gebang nak cite pasal islam. Cite pasal riba'. Then gua tengok, pandangan member gua nih lain macam sket pasal riba'. Gua pikir time tuh, samade lu memang bangang, tatau ape effect riba kat consumer atau lu memang bangang murakab! Haha

Then jumaat harituh, time tengah makan2 kat umah die, kitorang punn borak pasal masakann india, pakistan, cina, arab dsb. Lepas tuh, tah macamane boleh masuk ke topik manusia. Cerita pasal kaum2 kat dunia nih. Sampai satu point nih, gua cakap, kaum2 yang ade kat dunia nih skang sume berkembang dari nabi adam!

"Lu percaye adam manusia yang first ke beb?" Tetibe member gua tuh tanye.

"Haah, apehal??" Gua tanye balik.

"Gua tak percaye lahh sume bullshit nih" Member gua jawab balik.

"Then, lu caye ape? dalam quran kann ade cite sume tuh!" Sampuk gua!

"Gua rase, mesti ade lagi orang yang hidup sebelum Adam" Luah member gua.

"Alright, skang lu kasi tahuuu gua, cmne orang yang first skali wujud. Let say lu nak cakap nabi adam bukann yang first" Gua try menduga. Hehe

"Gua rase, manusia nih asal dari angin, tanah, air, dan api" Jawab die.

"Bullshitt! Cube lu amik angin, tanah, air, api. Lu buat orang skang. Jadi takk?" Gua tanye.

Then die terus senyap. Die ubah cite lain. Tapi sebab curiosity gua yang sangat mencanakk2 time tuh gua tanye lahh balik "Asal lu tak caye nabi adam yang first dohh? Lu tak caye quran ke beb?"

Selamber jer die cakap "Takkk, aku rase Muhamad yang buat quran tuh"

"Kepale banaaa luuu. Lu tahuu tak nabi tuh ummi(tak tahuu membaca + tak tahuu menulis), cmne die nak buat quran?? tak logik kott" Gua test power lagi.

"Lu tahuuu kann, muhamad tuh dlu bela kambing. Pastu ade orang datang kat die, pastu muhamad suruh tulis quran. Maknenye, quran nih idea muhamad. Bukan dari tuhann" Jawab member gua. Gua taktahuuu ape related nye bela kambing ngn orang datang nak tolong tuliskann quran. Tapi gua malas nak question.

Gua pikir time tuh, lu nih dah tingtong ke tanik ke ape? Cakap tak pakai otak. Tapi gua malas nak beta2 lagi. So, gua biar jer. Tapi gua keep tanye few question kat die. Kalau gua nak tulis dalam bentuk dialog, mauuu berhari2 tak habis. Sebab gua bincang ngn die punn 4 jam harituh.

Antara few statement2 die dari beberapa soalan yang gua tanye, die cakap orang islam kalau nak mabukk ke, nak buat ape bende punn biarlahh. Islam tuh patutnye cukup lahh dengann sembahyang jer! Gua pikir2, ehhh ini dah macam islam sekular dah nih, tempias islam UMNGOKK gamakknye! Jadi gua korek2 lahh lagi cerita2 die.

Die cakap, die tinggal kat ukhdud (sila rujuk surah al-buruj ayat ke 4-9 atau google). Gua tak paham ape mesej yang die cube convey sbnrnye. Haha Yang gua nak highlight skang nih adelah, die tak percaya kat quran, tapi still refer kat qurann! Agak confusing kannn? 

Few things yang gua ingat, die tak percaya akhirat dan die tak percaya tuhann. Gua ade jugakk try relate story kelahiran nabi Muhamad dengan agama lain iaitu yahudi. Gua cerita lahh pasal pendita yahudi punnn tahuu pasal kelahiran nabi Muhamad. Dengan harapan, die sedar lahh yang islam nih bukann agama yang dibuat2 oleh manusia. Tapi agama yang betul macam agama2 samawi yang lainnn.

"Please don't relate anything to any religion. I don't give a shit about them" Simple jer die jawab.

Then die cakap lagi yang nabi Muhamad tuh hidup bape ratus ribuu tahuunn yang lepas. Skang nih kite hidup kat 21st century. Kenape dorang still nak potong2 tangan orang mencuri (hudud), nak kene pakai hijab, and so on! Tambah die lagi, "kalau Muhamad dlu nak hidup camtuh, sukati die lahh. Skang nih zaman lain, bende2 macam tuh patut sume dah takde"

Dalam die bangkang2 punnn, gua sempat kuarkan banyakkk dalil dari qurannn. Die impress sebab gua ingatt banyakk + tahuuu banyakk surah2 dalam qurann + pronounciation arab gua persis cam orang arab. Tapi lu orang nak tahuuu die cakap ape?

"Kenape lu ingat sumeeee nih? waste of time jer!" Terkedu gakk gua sekejap!

Tapi walaupunnn die macam tuh, gua rase gua tak bolehh lahh nak terus cop die sebagai orang yang tak baik, terus tak boleh bergaul ngn die. Gua tertarik nak quote status facebook member gua, Asyraf Asyari Maruzuki. Gua letak gambar sket ehh cap? Haha


"Sebahagian golongan sibuk bercerita tentang ukhuwah dan usrah tapi hanya berada di kelompok mereka sahaja. Lalu memandang masyarakat di luar kelompok mereka sebagai kurang baik tanpa menyertai masyarakat itu"

Kita sedarr takk, bape ramai lagi remaja2 Melayu Islam yang ade penyakit same cam member arab gua nih? Dalam sedar tak sedar, kita perlu sebenarnye join orang2 camnihh! Gua kalau ikutkann, memang gua nak sound jer die direct. Tapi gua rase, kalau gua buat cmtuh mungkin die akan lebih menjauhi islam. Ataupunnn, mungkin die amalkann islam sebab terpakse!

Kita wajib explain kat orang2 atheist nih. Sebab kita nak membahaskan dan membuktikann yang tuhann tuh betul2 wujud! Kalau tak boleh nak explain, means kita gagal nak buktikan kewujudan tuhann! Aint it? Jadi, gua harap lu orang bile bace, boleh tolong kasi comment. Kasi idea2 yang bernas cmne kite nak confront dengan orang2 cmnih!

Cheers

Friday, 18 February 2011

Blow me!

Alright!

Gua berpesta sakann jap dari mengupdate blog sebab arsenal baru menang lawan barcelona! Fullawehh. Gua rase bukannn selalu arsenal menang! Tengok stats punn cam gampang. Atas kertas memang probability nak menang tuh takde langsung! Alhamdulillah menang gakk. Hehe Tapi tatau lagi nasib kat nou camp nanti cmne. Fabregas, mintak buat semayang hajat sebelum main kat nou camp nanti. Hahaha

Satu fakta yang gua nak share skett ngn lu orang! Semalam gua pegi kelas. Then ade satu fact yang gua baruu tahuuu! Pemain2 bola kat Premier League nih kannn, bile dorang sign contract nak jadi player untuk satu2 kelab tuh. Ade satu clause yang tulis pasal gaji yang dorang terima berjuta2 tuh adalah gaji bersih yang dorang dapat after deduct tax!

"Memang kayeeee cam gampannnng!" Gua cakapp! Hehe

Orang2 yang bekerja kat UK sume kene tax around 20-40%. Tapi dalam ramai2 pemain bola nih, sorang jer tak bape nak nasib baik sangat lahh. Pemain arsenal, Andrei Arshavin, die dapat gaji before tax. Maknenye, die kene bayar tax lahh lepas dapat gaji!


Kalau gua jadi Arshavin, mamposssss gua tanak score goal itu hari. Lu kasi gaji orang lain sume gaji bersih. Gaji gua kene bayar tax sampai 40%. Gua main same jerr, penat2, injured bagai. Mane hak keistimewaan gua sebagai rakyat bumiputera??

Alright, habis sesi fakta untuk harinih. Harinih gua nak share lagi few jokess! Semoga terhiburr~

**********


A little old lady answered her doorbell and saw a well-dressed bloke carrying a vacuum cleaner.

"Good morning," said the lad. "If I could take a couple of your time, I would like to demonstrate the very latest in high-powered vacuum cleaners."

"Go away!" Said the old lady. "I haven't got any money!"

As she closed the door, the lad quickly wedged his foot in the door and pushed it open.

"Don't be too hasty!" he said. "Not until you have at least seen my demonstration."

And with that he emptied a bucket of horse manure onto her hallway carpet.

"If this cleaner does not remove all traces of this horse manure from your carpet, ma'am, I will personally eat the remainder."

The old lady stepped back and said, "Well I hope you've got a damned good appetite, duck, because they cut off my electricity this morning."


Nota kaki

  • Bloke - man
  • Duck - Panggilann macam love, dear, beb, dohh, bro et cetera.

*********

An old mountaineer and his young wife were getting a divorce in the local court. But custody of the children was a problem.

The mother jumped to her feet and protested to the judge that since she had brought the children into this world, she should retain custody of them.

The old mountaineer also wanted custody of the children.

The judge asked for his side of the story and, after a long moment of silence, the mountaineer slowly rose from his chair and said,

"Judge, when I put a quid in a candy machine and a candy bar comes out, does it belong to me or the machine??"

Tuesday, 15 February 2011

Crap!


Gua dah lame sangat tak online, check blog. Jadi harinih, kite start ngn lawak2 bangang omputih alright? Hehe

**********

Danny sets up Andy to go on a blind date with Shirley, a friend of his. But Andy is a little worried about going out with someone he has never seen before.

Ehsan Google
"What do I do if she's ugly?" Says Andy, "I'll stuck with her all night."

"Don't worry mate." Danny says. "Just go up to her door and meet her first. If you like what you see, then everything goes as planned. If you don't, just shout Aaauuuggghhh! and fake an asthma attack."

So that night, Andy knocks at Shirley's door, and when she comes out he is awe-struck at how beautiful and sexy she is. Andy is about to speak when the girl suddenly shouts,

"Aaauuuggghhh!"

P/S : Lu orang nak kalau nak carik pasangan, biar yang sekufu! Hehe

**********

An attractive, well-dressed woman walks into a shop that sells very expensive Persian rugs. She looks around and spot the perfect rugs and walked over to inspect it.


As she bends to feel the texture of the rugs she farted loudly.

Very embarrassed, she looks around nervously to see if anyone has noticed. As she turns back, standing next to her is a salesman.

"Good day, ma'am, how may we help you today?"

Very uncomfortably she asks, "Sir, how much does this rug cost?"

"Ma'am," he answers, "If you farted just touching it, you're gonna crap when you hear the price!"

Tuesday, 25 January 2011

Makan2 pre-chinese new year

Post gua kali nih, gua takde nak banyak2 cerita. Just gambar2 serta few caption. Banyak tak banyak lahh punn, banyakk lahh jugak cerita gua nih gua rase.


Celebrate birthday anak2 akak2 postgraduate kat preston on Saturday. Gua dapat kereta baru on the same day. Jadi kitorang punnn berjalannn-jalan makan angin the next day! ;) Yeayy
Windermere, Lake District
Itik ronggeng kepale hijauu

Ini angsaa kannn? Binatang nih banyakk biadapp! Gua kasi makananannnn, jari gua jugakk lu nak sental.

On monday, kitorang pegi Mai'da. Fine dining restaurant orang cakapp. Gua mane tahuuu nak bezakann fine dining tak fine dining. Asal dapat voucher, boleh makann, jalannn! Mai'da nih kat blackburn. Naik kereta 15 minit jer sampai ;)
Anis and Atan
Anis, Atan tengah mengorder makanannn! Dah lahh voucher dah expired. Haha Selamat ade sesi kencing-mengencing tokey kedai. Jadi, dorang punnn at last accept voucher kitorang. Hahaha Kalau tak, balik dengan perasaan hampa lahh. Cewah


Laukk yang tak seberapa tapi sedapp gileee kenyang punn gileee! Hehe Berkat bace doa sebelum makann. Slalu makan tak penah kenyang. Oleh sebab satu jer voucher kitorang yang dorang accept, mkn simple jer. Kalau dua2 dorang accept, confirm makann lagi fancy gileee malam tuhhh. Hahaha
Waffle Sizzler
Waffle nih die cam waffle with ice cream macam A&W punyer jer. Tapi bezanye, die letak kat hot plate. With caramel. Maniss gileee! Tapi manis2 die ok lahh. Takdelahh manis sangat macam puding roti. Manis2 manje bak kate orang Malaysia. Haha

Voucher yang kitorang bawak tuh nilai die 30pound. Tapi sebab voucher dah expired, dorang just accept half of the voucher value. Dapatlahh 15pound. Hehe Then time nak bayar kat kaunter, gua memang tak bawak duit lahh kann. Kak anis datang dengan kad kredit.

Tibe2 mamat tuh kasi resit keluar balance after deducting diskaun 1.40pound jer! Mak aihhh, gua dah confuse dahh nih! Boleh ke bayar 1.40pound pakai kad kredit? Sikit sangat nih! Haha Selamat kak anis perasan yang resit tuh bukan resit kitorang. Perempuan nih memang die detail sikit bab bace membace nih compare ngn laki.

Kalau gua sorang dok depan kaunter tuh, memang gua bayar 1.40pound, pastuh blahh jer cmtuh. Haaa, menjawablahh kau ngn boss kauu. Apape punnn, makannn best. Tempat bessst, tandasss gua kasi 6/10 jer.

P/S : Lenkali lu orang kalau pegi makannn, nak bayar check resit dlu. Kalau murah bayar jer. Tapi kalau mahal double check! Peace. 


Thanks for reading mate!


Cheers

Wednesday, 12 January 2011

Ladbrokes

Lu orang agak2 lahh kann, ladbrokes nih menatang ape ekk? Disebabkan gua nih jenis yang agak ignorant sket. Gua cam tak kesah punnn ladbrokes nih kedai jual lingerie ke kedai camera ke, kedai mapley ke. Sebab gua takde urusan nak singgah ladbrokes nih, jadi gua memang tak tahuuu!

Tapi harinih, lepas gua balik kelas. Gua gerak ke town centre. Kebetulan classmate gua orang arab punn nak ke town. Kitorang jalan sekali lahh. Borak punye borakk, kitorang pun sampai satu lorong sempit nih. Pastu, die ajak gua lalu lorong tuh. Gua dah cam
"Eish, lu nak beli dadah ke kat sini?" Gua cakap dalam hati jer lahh.

Sampai hujung lorong2 berliku yang sempit tuh. Gua nampak st george shopping centre. Ouh, lega sket. Selamat siang2. Takde lahhh seram sangat lalu tempat2 camtuh. Pastu, member gua tuh masuk satu kedai depan st george tuh. Gua punn follow lahh. Gua ingat kedai tv. Banyak screen2 tv ade, cam kedai jual computer punn ade. 

Gua masuk2 jer. Cilakee, tempat judi rupenye. Siap die offer gua dok screen sebelah, main roulette. Kepale abah lu? Lu ingat gua takde agame cam lu? Memang kene lahh name kedai ngn orang2 yang main kat dalam tuhhh.

"Lad, lu memang broke gileeee babi lahh baii kalau main judi kat sini. 10pound hilang cmtuh jer! Haha Ape lu takk paham ke? name kedai die dah siap terang2 kasi warning. Bukan broke jer lagi. Memang srupa berukk dah!"

Sunday, 9 January 2011

Bloody nora!

Sabtu, 08/01/2011.

Romero
Lepas maghrib, gua decide nak gerak lepak umah dak2 medic. Bincang2 pasal umah sewa sket sebab dalam hujung bulan nih, gua dah nakk kene move out dari umahh! Duuuuh. Sebelum gua gerak, gua pegi singgah romero cam biase. Budak2 order calzone garlic bread.

Tiap kali gua pegi romero beli, mesti brader tuh kasi gua coke botol besar. Brader nih punnn, dah tau 3 large pack calzone gua nak kene bawak, lu lagi nak kasi coke. Dah tuh, tak ade plastik beg pulakkk tuh. Lenguh tangan gua jalan 20minit ke umah budak2 nih sejuk2 nih. Macam angkat dumbbell. Pehhh.

Kene pulak hari sabtu. Match of the day. Gua lalu betul2 kene time tengah ramai orang kua dari stadium Preston North End. Asyik kene nganjing jer ngn sume orang yang lalu. Ingat gua buat delivery pizza ke?

'Cheers mate for the pizza'. Tegur sorang mamat omputih.

'Cheers mate for helping me deliver the pizza'. Selambe gua cakap..... Tapi dalam hati lahh. Haha

Sampai jer sini, lepak2 makan2 jap. Then kitorang pegi umah landlord budak2 nih. Nak tanye pasal umah sewa yang available kat sini. So, ade beberapa option yang landlord dorang kasi.

First, umah 2 bilik, ade dapur ngan tandas. Bilik mandi takde! Rate sewa, die belum decide lagi.

Second, umah tak tahuuu bape bilik, ade dapur. Toilet, Bathroom takde! Rate sewa punnn belum decide lagi.

Third, umah 3 bilik, share kitchen, with bathroom and toilet. Sewa 65quid per weekk! Belum masuk bil air, bil internet, bil letrik dan segala2 bil kejadahhh! Wattaheeeeeekk? Sebulan 240quid sewa jer! Convert duit Msia dah RM1200.

Nego punye nego. Gua mintak lahhh, umah sewa yang boleh dapat murah lagi. Kalau boleh dapat 50quid per week punnn okay lahh! Gua dah lahh self funding braderrrr! Government tak support. Tak dapat keje lagi pulakk tuh, Boleh lahhh kasi 50quid seminggu. Pujuk punye pujuk, last2 landlord tuh cakap 'Haaaa, boleh2. Cincai kira kawan2 punye harge lahhh'

"Gua kasi luu satu umahhh. 50quid jer seminggu, belum masuk bil lagi ekk? Tapi umah tuh, kitchen takde, tandas takde, bilik mandi takde. Gua kasi satu meja study jer. Okehhh? Kalau lu nak mandi, lu pegi lahhh masuk swimming pool university ke. Pagi2 pegi university punye bathroom ker. Dlu waktu gua study kat india, gua tiap pagi mandi kat bathroom university!"

Haaa, kepale abahhh luuuu! Lu ingat gua dok kat india ke? Gua nak berak celah mane? Cilake betul! seminggu 50quid, sebulann dah 200quid. Convert duit Msia dah RM1000! Dapat bilik ngan mejaaa jer? Kepala banaaaaaa!

Gua tahuuu gua jarang mandi, tapi gua nak jugakk mandi sekali sekale baii. Lu jangan tekannn gua lebih2. Diskaunnn 30% untuk bumiputera takde ke bebb?? The houses are abso-bloody-lutely kosonnnng and not worth for money!

Jadi readers, gua mintak tolong cube suggestkannnn umah mane yang gua nak amik skang nih? Hahaha

Cheers for reading!