Sunday, 20 February 2011

Disbelievers!

Assalamualaikum. Hehe

Seperti yang dijanjikann kat fb harituh. Gua harinih nak story sket pasal member gua yang islam atheist. Haaa, lu jangan tak percaye. Lu ingat takde ke. Cerita pasal bende alah nih start jumaat harituhhh. JengJengJeng.

Gua time tuh baru lepas kelas. Pastu ade member gua ajak gua datang umah die. Gua punn, okay jer lahh. Then lepas kelas, gua pegi umah member gua nih! Dari pengetahuan gua, die nih memang islam. Tapi gua tahuuu jugakk yang die nih islam tak bape nak islam sangat. Islam stended kaburator modified budak2 muda kat Msia jugakk lah. Jenis semayang kadang2, minum arak, main pompuann, tahik judi dan macam2 lagi lahh!

Gua punn tak bape nak herann sangat lahh kalau masuk umah die wine kemain banyakk lagi kannn.

Tapi since last week gua tengok mamat nih dah lain macam. Time tuh gua tengah dok ajar budak2 pakistan, india subjek akaun kat library. Then die ade skali. Macha2 nih pulakk time tengah study sebok gebang nak cite pasal islam. Cite pasal riba'. Then gua tengok, pandangan member gua nih lain macam sket pasal riba'. Gua pikir time tuh, samade lu memang bangang, tatau ape effect riba kat consumer atau lu memang bangang murakab! Haha

Then jumaat harituh, time tengah makan2 kat umah die, kitorang punn borak pasal masakann india, pakistan, cina, arab dsb. Lepas tuh, tah macamane boleh masuk ke topik manusia. Cerita pasal kaum2 kat dunia nih. Sampai satu point nih, gua cakap, kaum2 yang ade kat dunia nih skang sume berkembang dari nabi adam!

"Lu percaye adam manusia yang first ke beb?" Tetibe member gua tuh tanye.

"Haah, apehal??" Gua tanye balik.

"Gua tak percaye lahh sume bullshit nih" Member gua jawab balik.

"Then, lu caye ape? dalam quran kann ade cite sume tuh!" Sampuk gua!

"Gua rase, mesti ade lagi orang yang hidup sebelum Adam" Luah member gua.

"Alright, skang lu kasi tahuuu gua, cmne orang yang first skali wujud. Let say lu nak cakap nabi adam bukann yang first" Gua try menduga. Hehe

"Gua rase, manusia nih asal dari angin, tanah, air, dan api" Jawab die.

"Bullshitt! Cube lu amik angin, tanah, air, api. Lu buat orang skang. Jadi takk?" Gua tanye.

Then die terus senyap. Die ubah cite lain. Tapi sebab curiosity gua yang sangat mencanakk2 time tuh gua tanye lahh balik "Asal lu tak caye nabi adam yang first dohh? Lu tak caye quran ke beb?"

Selamber jer die cakap "Takkk, aku rase Muhamad yang buat quran tuh"

"Kepale banaaa luuu. Lu tahuu tak nabi tuh ummi(tak tahuu membaca + tak tahuu menulis), cmne die nak buat quran?? tak logik kott" Gua test power lagi.

"Lu tahuuu kann, muhamad tuh dlu bela kambing. Pastu ade orang datang kat die, pastu muhamad suruh tulis quran. Maknenye, quran nih idea muhamad. Bukan dari tuhann" Jawab member gua. Gua taktahuuu ape related nye bela kambing ngn orang datang nak tolong tuliskann quran. Tapi gua malas nak question.

Gua pikir time tuh, lu nih dah tingtong ke tanik ke ape? Cakap tak pakai otak. Tapi gua malas nak beta2 lagi. So, gua biar jer. Tapi gua keep tanye few question kat die. Kalau gua nak tulis dalam bentuk dialog, mauuu berhari2 tak habis. Sebab gua bincang ngn die punn 4 jam harituh.

Antara few statement2 die dari beberapa soalan yang gua tanye, die cakap orang islam kalau nak mabukk ke, nak buat ape bende punn biarlahh. Islam tuh patutnye cukup lahh dengann sembahyang jer! Gua pikir2, ehhh ini dah macam islam sekular dah nih, tempias islam UMNGOKK gamakknye! Jadi gua korek2 lahh lagi cerita2 die.

Die cakap, die tinggal kat ukhdud (sila rujuk surah al-buruj ayat ke 4-9 atau google). Gua tak paham ape mesej yang die cube convey sbnrnye. Haha Yang gua nak highlight skang nih adelah, die tak percaya kat quran, tapi still refer kat qurann! Agak confusing kannn? 

Few things yang gua ingat, die tak percaya akhirat dan die tak percaya tuhann. Gua ade jugakk try relate story kelahiran nabi Muhamad dengan agama lain iaitu yahudi. Gua cerita lahh pasal pendita yahudi punnn tahuu pasal kelahiran nabi Muhamad. Dengan harapan, die sedar lahh yang islam nih bukann agama yang dibuat2 oleh manusia. Tapi agama yang betul macam agama2 samawi yang lainnn.

"Please don't relate anything to any religion. I don't give a shit about them" Simple jer die jawab.

Then die cakap lagi yang nabi Muhamad tuh hidup bape ratus ribuu tahuunn yang lepas. Skang nih kite hidup kat 21st century. Kenape dorang still nak potong2 tangan orang mencuri (hudud), nak kene pakai hijab, and so on! Tambah die lagi, "kalau Muhamad dlu nak hidup camtuh, sukati die lahh. Skang nih zaman lain, bende2 macam tuh patut sume dah takde"

Dalam die bangkang2 punnn, gua sempat kuarkan banyakkk dalil dari qurannn. Die impress sebab gua ingatt banyakk + tahuuu banyakk surah2 dalam qurann + pronounciation arab gua persis cam orang arab. Tapi lu orang nak tahuuu die cakap ape?

"Kenape lu ingat sumeeee nih? waste of time jer!" Terkedu gakk gua sekejap!

Tapi walaupunnn die macam tuh, gua rase gua tak bolehh lahh nak terus cop die sebagai orang yang tak baik, terus tak boleh bergaul ngn die. Gua tertarik nak quote status facebook member gua, Asyraf Asyari Maruzuki. Gua letak gambar sket ehh cap? Haha


"Sebahagian golongan sibuk bercerita tentang ukhuwah dan usrah tapi hanya berada di kelompok mereka sahaja. Lalu memandang masyarakat di luar kelompok mereka sebagai kurang baik tanpa menyertai masyarakat itu"

Kita sedarr takk, bape ramai lagi remaja2 Melayu Islam yang ade penyakit same cam member arab gua nih? Dalam sedar tak sedar, kita perlu sebenarnye join orang2 camnihh! Gua kalau ikutkann, memang gua nak sound jer die direct. Tapi gua rase, kalau gua buat cmtuh mungkin die akan lebih menjauhi islam. Ataupunnn, mungkin die amalkann islam sebab terpakse!

Kita wajib explain kat orang2 atheist nih. Sebab kita nak membahaskan dan membuktikann yang tuhann tuh betul2 wujud! Kalau tak boleh nak explain, means kita gagal nak buktikan kewujudan tuhann! Aint it? Jadi, gua harap lu orang bile bace, boleh tolong kasi comment. Kasi idea2 yang bernas cmne kite nak confront dengan orang2 cmnih!

Cheers

10 comments:

Mustaffa Bukhari said...

semoga Allah permudahkan jalan ko...dan moga di buka hati member...apa apa pon san..ko jgn goyang tau...

sakinahmazani said...

san..tyme ni la ko kne bangge kan ustaz ustazah sambesh ko..xpon ko tunjuk kt die even sekecik bnde ko nk wt xstart ngn bismillah..sume bnde ley kucar kacir..ilmu ko lg byk kot..betol ckp mus..
'dengar bole percaye jangan'

razfira said...

care yangsesuai ialah berbincang dgn penuh hikmah, ade isi dan yg penting dgn sabar. tp kena ade ilmu banyak wooo.. klu tak, tak pasal2 kite yg terkena balik. hihihi..

Hasan Suyat said...

Mus : alright mate, cheers!
Kinah : Bukan masalah gua yg nak percaye! Masalahnye die yg tak percaya dahh! Haha Thanks
Razfira : Betol2, gua ilmu punn takde, cmne nak guide orang kann. Lu lahh tlg. Oritee? Hehe

razfira said...

aku hadis x igt langsung.. ko kire ok la tu, haha

muda said...

kau tengok balik acap petik quote tu dari mana.

kalau dalam ilmu periwayatan hadis, dah terputus sanad.

chill... =)

abdul azim b mohamad isa said...

kau tengok balik acap petik quote tu dari mana kat fesbuk.

kalau dalam ilmu periwayatan hadis, dah terputus sanad.

chill... =)


* aku lupa sign in. >_<

Hasan Suyat said...

Muda : Haah lahh dohhh, aku lupe nak masukkan sape yg meriwayatkan sebelum acap! Lols Hahaha
Credit to ajimuda as well~ Cheers

Ahmad asyraf asyari said...

haha.. ni name nye mauquf ni.. tak marfu kat ajim muda..takpe2 ajim.. yg pnting maksud tu smpai.. credit tu ajimuda.. :)

Wan Fahmi said...

macam2 dah sekarang..lagi2 duk luar negara..macam2 pahaman yg duk masuk dalam minda dak2 ni..nak akhir zaman dah...