Thursday, 18 November 2010

Cerita Korban Gua!!

Gua rase gua takde apape cerita menarik pasal raye haji tahun nih. Rakyat Malaysia yang ade kat preston harituh same2 berkumpol lepas solat sunat aidiladha pun ade lahh dalam lebih kurang 30 orang. Takdelahh ramai mane compare ngan tempat2 lain kat UK tapi lebih ramai dari yang gua expect. Sedihh? Haha Langsung takk!

Yang gua rase cam best sket sebab selalunye dok dalam bilik layan movie, online, streaming! Laptop lahh kawan gua 24 jam. Bile kawan gua nih pening sket, gua dah bosan tahap gabannn! Jadi time raye nih, kitorang pegi ziarah umah akak2 yang ade kat preston nih! duduk2 ramai2 borak2 gelak2. Rase hidup lebih bermakne lahh! Haha

Nihari Lamb
Yang paling gua nakk ingat skali...! Kitorang pegi umah ade sorang akak nih. Die masak "nihari", masakan pakistannn! nihari nih dalam die ade lamb, pastu kuah die cam kelabu2 sket. Pehhh, torrrrrrrbaikk! Ade 6-7 mangkuk gua balunn. Kalau akak nih mak gua, memang gua soh masak menatang nih hari2. Kene dapatkan resipi nih!

"Kak aini, akak nak jadi mak angkat gua takk? Kalau taknak takpe lahh, asal boleh bagi gua makan nihari seminggu sekali pun jadi lahhh" Haha

**********

Nih bukan lahh first time gua tak raye ngn family gua. Gua first time tak raye ngan family gua tak silap waktu gua darjah 4 @ 5 camtuh lahh. Kitorang dipakse raye kat sekolah waktu tuh. Taun tuh jugak ade kursus sembelih lembu. Jadi budak2 sekolah kene sembelih lembu, lapah ape sume.

Malam raya, macam biase kat surau ade takbir2 gitu. Ramai budak2 dah sedih tak dapat raye kat umah. Nangis2 bagai. Gua pun sebakk lahh time tuh, tapi gua tak nangis lahh brader! Tak hensem lahh kalau nangis. Haha eh, cop2. Tak cute lahh kalau nangis! Gua time tuh darjah 4, so cute. Skang baru dikire hensem. Haha Tapi gua tau, dorang bukan sedih tak dapat raye ngn mak abah dorang, tapi sedih tak dapat tengok drama raye! Haha

Malam tuh jugak macam2 drama jadik! Ade sorang mamat yang dok bawah katil gua, yang gua penah muntah kat die dlu tuh. Malam tuh, die kene rasuk hantu. Gua tatau cmne boleh kene rasuk! Ade budak cakap, die kene rasuk kat perkarangan surau. Die nih kirenye cam budak belasahan lahh dlu2. Tapi malam tuh ttbe jer die jadi cam kuat, ade super power! Gua tak tahu pulakk kalau die minum power root kann! Haha

Time tuh sume orang dah kecoh2 dah kat asrama ade budak kene rasuk! Mostly time tuh orang tengah busy buat preparation untuk raye haji besoknye. Tetibe ade member gua, Jojoy datang!

"Apehal kecoh2 nih? Pegi buat keje lahh" satgi, mamat yang kene rasuk nih macam tengah sengih2 macam bangang pastu buat gaye nak cekik Jojoy nih.

"Dushhhh" apelagi, amik kau satu das penumbukk kat kepale!

Tapi mamat yg kene rasuk nih rileks jer. Selalu die tak kene sket dah lembik2. Pastu kecoh2 kejap, ustaz datang bawak mamat tuh masuk bilik die. Bace2 sket....pastu setel. Bape minit pastu, die sedar balik. Yang kesiannye skang nih, kawan gua Jojoy tuh sebab die cakap tangan die saket. Keras gileee kepale mamat yang kene rasuk tuh. Takpun, Jojoy tumbuk makhluk dalam badan mamat tuh.

Macam2 andaian gua dengar. Ade yang cakap mungkin ade 'bende' kat atas pokok tempat lembu2 tuh kene ikat. Pastu budak2 time tuh senja2 pegi tengok lembu tuh. Biase lah jakun, first time nak kurban kat sekolah. Jadi mamat bawah katil gua nih kene rasuk sebab die lemah semangat kononnye. Ikot lu orang lahh cmne nak tafsirkan, gua malas nak comment sebab takde conclusive evidence cmne bende tuh boleh jadik!

Pagi waktu raye haji tuh, setiap kelas dah di assign dengan masing2 punye kerja. Ade keje melapah, ade keje bersihkan perut lembu dan macam2 lagi lahh. Gua punye feveret part, lapah sket2, pastuh angkat kaki, kepale serta daging lembu ke bawah khemah, pastu angkat perut lembu pegi bersihkan kat sungai. Dapat main air. Hehe

Yang paling kesian, ade satu kelas nih! Kelas nih mostly ramai budak2 15 tahun kebawah. Jadi, tugas untuk kelas nih agak mudah tapi mencabar minda! Haha Kerja dorang adelah, mengangkat najis2 lembu menggunakan tangan dan buang kat tempat lain. Mak aih, mau 3-4 hari tangan bau taik lembu. Gua gelak besar tengok budak2 nih kene angkat taik lembu! Haha Selamat budak2 kelas gua ramai dah tua bangka! Kalau tak, mau gua belajar pakai spoon and fork trus. Haha

**********

Habis jer cuti raye haji, kitorang kene balik ke sekolah balik. Oleh kerana lembu yang di sembelih, gua kire2 ade lahh dalam 9-11 ekor. Gua tak ingat exactly bape banyak lembu kitorang sembelih taun tuh. Jadi, stok makanan kitorang kat dewan makan selame sebulan lebih, daging jer. Mau muak tiap hari daging! Tapi gua tak kesah sangat.

Tapi yang gua kesahhh gileee babi nih sebab daging kat dewan makan tuh dah sampai bau2 macam harammm jadah pegi masak jugakk kasi budak2 makan tuh buat ape??? Bau daging busuukkk, keras tak payah cerita lahh! Lu masuk jer daging dalam mulut, rase nak muntahh dahh. Dah lahh ade dewan makan jer, kantin takde. Sampaikan satu tahap nih, lu nak ke taknak ke, lu kene jugakk masukkan daging bau cam gampang tuh dalam mulot..! Dah lapar gaban dah..

Alhamdulillah, sekolah tuh dah betul2 dah 'sekolah' kan gua. Daging mentah, ikan bakar rase lumpur, ikan pari busuuukk, kaki lipas sume gua dah rase. Certain orang tuh gua tengok, sayap nyamuk sebelah jatuh atas makanan dah taknak makan dah! Adehh, parah betul. Adelahh jugakk gunenye mak abah gua hantar gua masuk asrama time gua kecik2 dlu. Takdelahh gua cerewet sangat!

Moral of the raya korban story, lu orang kene lahh berkorban sket keselesaan lu orang tuh. Jangan tiap hari nak makan mewah jer. Cube lepas lu orang bace post nih, lu orang pegi makan daging busukk! Haha Btw, semalam gua baru makan mewah sket. Calzone garlic bread. Harge 4.80 pound! Pehh, sedap gilee dohhh. Memang gua appreciate makanan gua nih, licinnn! Tak tinggal serbuk punnn! Tak kire serangge ape yang jatuh.

Calzone Garlic Bread
 Enjoy your raya haji holiday! =D

6 comments:

lily_lolypop said...

wahwahh..
sodap2 makanan kau kan?
xpelahh..kecik2 dlu dh puas kau makan makanan JIJIK.
bile besau, bg lah ko can makan makanan mewah2 dan sihat kan kan?
nnt tapau kat ak, post tru intenet.
kata laju kan? 10mb sgala.
:P

Hasan Suyat said...

dah2, gua dah post dahh!! Amik...amik skang!! Jilat screen kau tuh cepatt! Jilattt! hahahahaha

RazFiRa said...

selamat hari raya gak... even dah lambat bbrapa hari.

kt UK ade tumbang kerbau tak

perghh x nak mahal lak pizza tu. mmg harus lah habiskan dgn kotak2 skali spatutnyer

RazFiRa said...

eh salah, bukan pizza.. garlic bread..hehe

MuHaMMad JaiMeH =jayjay= said...

hye..dah follow, follow back ok.. nice blog..=)

Hasan Suyat said...

Fira, selamat hari raye jugakk untuk taun depann! Jadi taun depan, aku takyah cakap selamat hari raye dah kat kau! Takde kerbau lahh kat sini. Korban cengkerik jer! Haha
Jay, thanks. =)