Thursday, 11 November 2010

ðiˈɪn.tə.net

Dah lame rasenye gua tak menulis. Gua busy sket. Biase lahh, kat Malaysia skang nih tengah musim exam. Ceyh, macam gua study kat Malaysia jer. Haha Tapi gua kat sini takde exam pun okay? Lu orang takyah nak tanye gua kenape. Dah university taknak buat exam, jadi takde lahh exam. Takkan gua nak buat piket mintak ade exam jugakk kan. Haha

"San, bile nak hapdet blog? Gua rase hidup gua tak bermakne lahh kalau tak bace post2 baru lu"

Itulahh reaksi sorang pembaca yang tak berapa nak setia blog gua nih, yang buatkan gua buat entry nih! Nak ikutkan memang gua tengah malas sbb assignment kene hantar 15/11 nih! Tapi gua dok umah bukan buat assignment punn! Gua bergelumang dengan macam2 bende kat umah. Lu orang jangan pikir gua bergelumang ngn maksiat. Gua takat sebok tengok tv streaming. Jakun ah sket. Kat Malaysia nak tengok youtube pun kene tgu berjam2. Bak kate member gua

"Aku punye lahh lame tgu, baru 30saat video nih gerak. Last2 ttbe jer connection putus. Panas betul" Padahal tengok clip seminit lebih jer. haha

**********

Kat UK nih, internet memang bende asas lahh. Kalau takde, memang tak boleh hidup. Lu orang kalau takde nasik, boleh hidup lagi. Tapi kalau takde internet, baik lu orang pegi korek lubang kubor siap2. Haha Broadband kat UK nih, susah gua nak jmpe yang 4MB punye. 1MB lu tayah cite lahh beb! Itu zaman penjajahan jepun dlu jer pakai. Haha Kat sini paling busuk 10MB lahh. Kalau lu nak gak pakai 1MB, pegi dok senyap2 dalam gua lahh beb!

Virgin Media
Gua bukan nak kencing ah. Tapi nih pakej broadband kat sini. Harge kalau compare ngn Malaysia memang jauh beza. Kalau tengok kat atas 20MB, baru 10pound. Tapi umah gua sebab tak masuk landline, kene 20pound. Itupun kalau convert Ringgit baru dalam RM100 sebulan. Kalau streamyx, 4MB dlu aku tengok harga around RM250. Gua skali lalu tengok tadi dah turun harge jadi Rm160. Mahalnye TMNuts! Dan yang paling penting skali broadband kat UK nih bukan jer murah tapi masih dara. Lu tengok lahh tuh, virgin media beb! Haha

Tiket2 bas, train, match bola memang slalunye orang beli online jer. Dah tuh pulakk, kat UK nih die punye trend memang kene beli tiket awal. Lagi awal lagi murah. Jadi, time nak beli tiket nih lahh masa2 penting internet kene ade. Lu orang boleh browse, usha2 harge, usha2 date, buat decision dan beli ticket online! Nak beli ticket kat sini pun lagi senang. browse, agak2 kau suke, trus bayar. Experience gua dlu time nak beli tiket bas balik perak online, gua kene register ape kejadah sume. Leceh. Dah tuh, ade time period, at least kene 3 days before departure book ticket. Gua rase it's time for Malaysia to change...........!  The government! Haha

Gua time kat uitm perak dlu, uitm akan kasi student portal untuk student akses pekejadah sume lahh kat situ. Niat suci dan murni uitm memang bagus. Tapi yang tensionnye, student portal time nak register course memang lembap tahap gaban! Gua memang paling benci nak mampos. Gua selalu memang tak pernah buat pre-registration dan gua register course kat hujung2 before dateline tutup. Takpun, gua suruh orang buatkan. Takde keje aku nak tunggu lame2 kat Cyber Kafir tuh, last2 kene bayar 2 ringgit, registration tak siap2.

Mule2 gua sampai UCLan nih, pun dorang ade provide student portal. Gua dah suspek dah, nih mesti student portal lembap cam siput khinzir nih! Haha Tapi gua silap beb! Meh gua story sket pasal student portal dan kegunaan student portal kat sini. Jeng Jeng Jeng

Student Portal
Yang paling banyak berguna kat belah kanan lu orang tuh. Betul lahh die tulis useful tools tuh, memang useful pun! Dalam banyak2 ciri tuh, gua nak tunjuk satu jer, sebab yang lain just macam email, notes2, assignment ape sume. Itu biase2 jer. Yang lain gua nak story skang nih adelah 'Remote Access' tuh. Gua pun baru semalam tahu cmne nak gune menatang nih! Jadi gua excited lahh nak story sama lu orang!

Biasenye lahh kan, gua buat keje kat library @ kat umah. Gua jenis malas nak cocok menatang pendrive nih! Jadi cara paling senang, gua attach file yang ade keje gua kat email, gua hantar ke email gua sendiri. Jadi bile gua kat library @ kat umah, gua bukak jer email, keje gua ade dah kat situ. Hehe Gua kasi tunjuk lahh kat bawah nih kalau lu orang lembam sangat tak paham2.

Email dari diri gua sendiri
Tak ke bangang tuh namenye, lu email ke diri sendiri. Semalam gua datang ke umah member gua. Die cakap "Kampung gilee lu nih matt! Takkan lu tatau lu dok umah pun lu boleh tengok file yang lu save kat desktop library tadi??". Gua hangin jer. Hadoih. Takpe2, gua budak baru belajar, kalau salah tolong tunjuk lahh brader!
 

Login
 
 
Loading
Tadaaa...
File gua kat desktop library
Pehh, bapak senang gileee! Buat lahh keje kat mane punn, lu takyah susah2 nak bawak pendrive. Sume online. Kebetulan gua ade pinjam buku kat library itu hari. Haaaa, lu orang jangan gelakk! Gua tahu nih first time gua pinjam buku kat library! Haha Then kebetulan jugak 11/11 due date gua kene pulang balik buku. Gua dah pening kepale dah nih! skang dah maghrib, cmne gua nak return buku nih? Dah tak sempat dah nih!

"Janganlahh cuak sangat brader, maghrib sini pkul 4 lahh, lu ade 8 jam lagi mase return buku!" Saje bikin suspens sket. Haha

Gua bukan risau pasal mase lahh, gua risau sebab skang tengah winter. Gua malas lahh nak menempuh kesejukan malam nih kua pegi library semate2 nak return buku. Bukan tu jer, nanti balik umah, gua nak kene basuh kaki dlu. Kasut gua lu tahu lahh bau die torrrbaeek cmne kann. Haha Lu tak pernahh bauu? Nak bau?? Nanti gua simpan sampai gua balik M'sia nakk? Haha

Jadi, cara mudah dan sangat malas. Gua online jer masuk library catalogue, gua renew pinjam buku. Besok gua pegi kelas, boleh gua drop by hantar. Takyah nak sebok2 hantar malam nih! Sementara tuh gua bolehlahh tengok movie streaming! Bijak2, lu memang dilahirkan hensem dah bijakk! Haha

Ouh, bukan tuh jer. Kat sini tak bestnye, TV kene ade license. Jadi gua sebagai OMT (Orang Miskin Tegar) kat UK nih, gua literally tak boleh tengok bola live lahh! Semalam baru gua tahu, live bola boleh tengok streaming jugakk! Haduhhhh, memang gua tak miss dah match lepas nih! Hapedehal, semalam pulakk ade bola live Arsenal vs Wolves, ManCity vs ManU, Chelsea, Barca sume. Memang on time jer gua dapat link streaming live. Alhamdulillah.

Gua share link kalau lu orang ade rase nak tengok bola streaming live. Click First Row. Click lahh kalau lu rase internet lu orang cukup laju! Haha Yang pakai maxis berukband, kirim salam kat ananda krishnan lah. Confirm sebulan tunggu pun tak boleh play lagi. Haha

Baru gua rase pentingnye internet. Jadi memang amat berharap lahhh, abah gua datang 16/11 nih ke London dan gua akan jmpe abah gua kat Birmingham @ 20/11 nih, abah gua kasi lahh sebijik iPad untuk gua, takpun HTC Desire HD pun jadi lahh. Boleh gua tengok2 eLearn time kat dalam train ke. Haha Poyo rajen, sumpahh tak dapat lahh jeppp!

Tapi gua takde lahh materialistik sangat. Haha Tapi sekiranya, ayahanda tidak dapat membawa sebijik iPad, sudilah kiranye memberikan anakanda sebijikkkkkkkkk.....


Mini Cooper
Haha "Rileks lahh bahh, mini cooper yang second hand harituh tengok baru dalam 1000 pound! Tak luaknye tempat parking kat umah tuh!! Haha"

7 comments:

RazFiRa said...

kt Malaysia mmg internet providers suke tipu.lembab lak tu

slamat dapat mini cooper

Hasan Suyat said...

Aminnnnnnnn! Hehe Kalau dapat betul, memang gua belanje lu ais kosong nanti fira! Haha

zatil said...

huh..nak mini cooper je..abaikan je abah=p

Hasan Suyat said...

Mintak nak kawen nakk? Hahaha =P

cik yayah said...

ktorang br je lpas add course. mmg stress nk mati. aiyakkk!

Hasan Suyat said...

Cik yayah student uitm ker? Hehe Sabo je lerr ekk?

lily_lolypop said...

hai dak UK.. seronok cite sal UK..
m'sia is the best,,!!
sje nk oppose cite kau..
hahaha