Thursday, 4 November 2010

Different Perspective

Arghhhh! Gua baru jer jangkit demam dari housemate gua. Jadi, mood gua nak menulis entry yang nih cam lari skett lahh alignment die. Tapi gua rase, ade bende gua nak cite kat lu orang pasal UK ngn M'sia menurut perspektif gua. Haha

Alhamdulillah, kepalehotak gua rase cam best skett lepas gua makan ayam berempah resipi yang cik awek gua kasi khas untuk gua. Macam2 resipi cik zatil zahidah kasi gua petang tadi. Kepale tengah pening2 pun, gua tulis jer lahh. Lapar2 boleh masak kann? Hehe Gua punye kepale nih pun satu, asal jmpe makanan konfemmm penyakit sume hilang. Haha

"Awak, besok kasi resipi lasagna pulakk okayy? Hehehe =P"

**********

Mungkin tak banyak beza kalau lu orang tengok UK ngn M'sia. Kat M'sia ade Agong, kat sini ade Monarch. Kat M'sia ade perdana menteri kat sini ade prime minister. Kat M'sia ade KTM, kat London ade london underground (tube) yg rupe sebijik cam KTM tapi laju lagi dan tak delay2 lahh kot.Haha Kat M'sia ade highway, kat sini orang panggil motorway. Kat M'sia common law still gune, kat UK pun same!! So, ape bezanye UK ngn M'sia bongokk??

"Lek2 bro, jangan marah. Kejap lagi gua story!"

Gua first year kat UCLan nih memang cam best gilee. Gua takat belajar bende2 basic yang gua belajar time gua first year kat UiTM dlu. Tengok member2 perak gua yang dah bersepah2 skang nih. Sume study cam nak mati. Sampai ade 2-3 orang yang cakap "biaselahh UiTM, silibus syokk sendiri". Gua tak boleh cakap ape lahh, gua takat boleh gelakk jer. Padan muke lu matt! Haha

Satu harituh, gua pegi masjid quwwat al-islam. Lepas habis semayang maghrib gua borak2 ngn sorang macha nih. Macha nih cerah skett okay? British Cha lahh orang kate. Haha Die cakap die pun baru grad Degree in Accounting and Financial Studies taun lepas. Senior gua lahh macha nih. Pastu gua tanye lahh macha nih.

"Dey Machaa, lu umur bape chaaaaaa?"

Gua tekejut, die cakap baru 22. Kepale bana. Maknenye die grad time umo 21 lahh! Gua dah 21 nih baru nak masuk first year. Kepalehotak hang! Lu jangan cakap keling ngn gua cha. Haha Shit, baru gua tahu kat sini 16tahun dah habis sekolah. Then lu dah boleh masuk kolej dah pastuh. Kalau agak2 lu bijak sket macam gua nih, 2 tahun settle lahh lu punye foundation, A-level ke. Degree punye program 3 taun. Umo 21 settle. Kalau gua tahu macam nih punye awal dah boleh stop study, gua suruh mak gua lahirkan gua kat UK.

Satu hari tuh, ttbe jer ade budak medic kat preston jugakk call gua. Gua dah pelik. Housemate gua kat sini ade dah 2 taun, 3 taun. Takdepun lu orang nak call. Gua datang, baru lu orang nak call?? Gua bukan nak cakap ape lahh beb! Gua tahu gua femes. Terima kasih, terima kasih! Haha Lepastuh, gua pun kenal lahh ngn doktor2 melayu yang ade kat preston. Gua ingat kat preston ade 8 orang jer orang melayu, rupenye ade byk gak lagi.

Oleh kerana cik awek gua seorang pelajar medic yang berdedikasi. Banyakk lahh bende gua tau pasal medic. Ade lah modal nak sembang2 ngn brader2 doktor nih. Haha Terima kasih lahh kan cik zatil. Hehe Hari first gua kenal doktor nih, die jemput gua datang umah. Bukan jemput takat "meh datang umah saye". Tapi siap jemput naik kete kat depan umah gua lagi. Haha Yang bestnye, bini die masak sambal udang tak silap gua. Sampai 3-4 pinggan gua melantak. Tak senonoh! Haha itu baru sehari kenal tuh, kalau dah setaun, lu bayangkanlahh sendiri. Haha

Kalau kat M'sia, bile doktor jer konfemm2 orang tau mesti kaye. Lagi2 kalau doktor yang bukak klinik sendiri. Tapi brader doktor nih cakap kat UK lain sket. Lu saket, lu pegi klinik ke hospital ke lu kene bedah ke ape ke, sume nye free of charge. Mangai! Gua dah syak dah nih, nih mesti klinik 1Malaysia najib nih! Haha Pekejadahnye klinik 1Malaysia. Klinik 1Malaysia pun kene bayar singgit!

"Cmne GP(General Practitioner) buat duit cmtuh kalau sume free?"

Itu jer yang gua pikir dari tadi. Sebab kalau kat M'sia confemm mostly kaye2. Rupenye, gaji doktor2 kat sini sume kerajaan bayar. Tapi gua dah suspek, nih mesti untuk PR jer. Bukan Pakatan Rakyat ok? Permanent Resident! Hehe Gilee, even kau visitor pun, kalau kau ade penyakit2 kronik cam cancer ke yang kene gune advance technology punye alat2 pembedahan pun, still free of charge. So, sesiape yang ade penyakit2 kronik sila pergi holiday kat UK okay? Nauzubillahi min zalik.

"Kalau korang demam kat M'sia kann, korang pegi klinik doktor ade kasik antibiotik takk??" Iyee, gua tanye lu nih, siape lagi yang tengah bace nih kalau bukan lu! Ade tak?

Ethically lahh kan, menurut doktor2 serta telah disahkan oleh doktor zatil. Kasi antibiotik ethically adelah salah. Itu adelah care doktor2 kat M'sia buat duit mudah. Sume jenis penyakit wajib kasik antibiotik. Kat UK, antibiotik memang takde lahh doktor nak kasi except kalau perlu. Pada gua, gua rase bile profession doktor nih dah kire cam bisnes. Konfemm lah doktor2 yang takde etika nih nak kaut untung kaw2.

Gua bukan nak cakap sistem kat M'sia tak bagus. Ade pros and contra lahh. Bile government jer pulak dok bayar gaji doktor2 cam kat sini, maybe ade jugak dissatisfaction kat doktor2 nih sebab gaji dok takat tuh jer. Tapi pesakit yang datang kadang besepah2. Dari segi benefits kat UK nih, boleh lahh kalau nak berpuas hati. Iye2 jer mak gua suruh pegi beli ubat banyakk2 takut kos perubatan kat sini mahal, skali tengok free. Haha


Library UiTM Perak

Satu bende yang aku allergic time kat M'sia dlu adelah library. Takde bende yang kurangnye kat library nih, sume ok. Tapi memang gua tak pernah jejak kaki kat library. Kencing ah tak pernah kann, gua tukar lahh statement gua, jarang2. Selame gua dok perak gua rase tak sampai 5 kali pun gua masuk library. Sebab nak masuk library mesti tuck-in(betul ke ejaan gua nih?), then pakai kasut. Dah tuh makhluk2 yang masuk library sume terpakse berpura2 baik cam malaikat sejam dua sebab tak boleh buat kecoh.

Gua kalau dok sorang2, gua boleh dok senyap2. Tapi kalau ade member, konfemmm gua tak boleh senyap. Jadi, gua memang tak study kat library kecuali time amik law repeat part6 harituh, gua study dalam libs dengan makhluk2 lain yg fail law. Tapi ape yang gua bace kat libs, tak masuk exam punnn! Gampang! Selamat gua lulus beb. Tapi bile gua sampai jer Preston, lain pulak jadinye.


UCLan Library
Nih rupe library gua kat sini. Simple jer. Yang penting, kat sini takde sahsiah rupe diri pelajar ok? Haha

"Haa? Ape? Lu nak tau kalau bogel boleh masuk ke takk? Haaaa, itu lu kene try dulu! Kalau tak kene halau, gua tak nak ikott jugakk. Gua tak penah nampak pulak orang buat cmtuh kat sini. Haha"


3rd Floor
Nih kirenye tempat permainan gua lahh. Agak2 ade gap kelas, gua dok sini, boleh membazir mase dengan online. Internet super duper laju. Tempat nih tak payah senyap. Lu nak cakap kuat mane pun boleh. Haritu siap ade mamat india nih kasi pasang lagu hindustan bukan main kuat lagi. Automatik satu floor berdiri, pastu joget ramai2. Macam dalam cite hindustan dah. Haha itu tipuuu!

Self study table
Kalau lu orang rase nak study konon2 nak fokus sket lahh kann. Nak study sorang2 ke, nak bace buku ke. Kat sini ade self study table. Tapi gua tak bape bekenan yang nih sebab die kat tempat yang open space. Ade certain orang, nampak bende bergerak jer die punye fokus dah lari macam cik zatil gua. Jadi gua cadangkan satu lagi bilik untuk orang2 seperti cik zatil nih.

Group Study 4
Ini name die, group study room. Kalau orang2 seperti cik zatil sila pergi ke bilik ini eh untuk study. Tapi masalahnye pulakk, nak masuk ke bilik nih, kene buat online booking. Dan maximum untuk satu corporate card (student card) boleh gune 2 jam jer sehari. Kalau rase2 nak gune lame2, pegi library malam2.

Library nih bukak 24 jam. Jadi ade gak student buat library nih macam umah mak bapak die. Siap bawak luggage, heater, milo, maggie ape sume boleh sumbat. Takdehal punye. Gua takde tipu punye. Tengok lahh muke gua, suci dan murni nih baii! Takkan gua nak tipuu. Jadi, ape specialnye Group Study Room nih? Mari kite lihatt, siape yang kene....!





Awek Library
Aduuhhh makk. Lu booking bilik, dapat skali awek baiii. Hadoih, ini library ke strippers club nih? Hahaha ini tipuu jer. Mari kite zoom lagi skali.


Fasiliti Group Study Room
Dalam Group Study Rooms mesti ade LCD screen besar cmnih, CPU, Speaker besar ngn Webcam. Tapi gua carik2 webcam gua tak jmpe lahh pulak. Kalau agak2 kat umah takde tv, nak tengok bbc pakai laptop kecik tak puas hati. Datang jer sini. Streaming takde problem punye. Satisfaction guaranteed!

P/S : I Love You. Opsss, ini library university gua yang kecik jer. Cmne lahh gamaknye library besar2 kat sini eh?

9 comments:

Mustaffa Bukhari said...

fuh terbaik ar..jeles2 hhmmmm

Hasan Suyat said...

Jeles internet laju jer lah. Haha Yang lain2, buku jugakk! Kalau buku yg boleh dimakan, best lahh jugakk! Haha

zatil said...

looks like u really love library now ye awak..haha..comel..okey, nanti sy tanye angah cmmane nk buat lasagna

MissyNursy ♥ said...

pergh! gila best library sane..xskema lnsg! haha..

p/s: k.zatil, nk resipi lasagna jgak!hehe..:)

Hasan Suyat said...

Zatil : Awak, best wakk..rase nak tdo jer kat library. Hehe tapi malu =P
Aida : Perempuan pun kene tuck in ke kat puncak alam? Haha

RazFiRa said...

erm..mcm best

lily_lolypop said...

cool gile. siak je. nak ke sne nak nak nak anakk..
haha :P
ok,xde kaitan. :p

Hasan Suyat said...

razfira : cool! =)
olie : nak anakk?pegi kawen cepat2! Haha

MissyNursy ♥ said...

pompuan tuck in klu nak main sport je la!! sengal gile..haha..