Sunday, 31 October 2010

Mari berkenalan dengan Mr Preston!

Post kali nih, gua nak cerita sket pasal UK + Parliamentary system. Harinih, kite belajar pasal law eh adik2? Hehe Memandangkan gua lagi 2 hari baru nak masuk sebulan kat sini, jadi gua takde nak cite byk ah. Story harinih berkisar tentang Tanah Gersang Preston! Hehe


UK Map

Gua mau bet harinih. Ade sape berann? Gua bet, mostly pakcik2 kat m'sia bile gua cakap preston mesti cam "Haa, kat mane binatang tuh?", gua berani bet hiris bawang kalau dorang tau. Biasenye lahh, korang mesti tau London, Liverpool, Manchester, Chelsea, Arsenal.

Chelsea ngn Arsenal korang takkan jumpe dalam map pun okay? Kedua2 binatang peliharaan tersebut ade kat dalam London! Nak cite kebangangan satu mamat nih, boleh pegi carik chelsea dalam map UK. Memang lahh tak boleh jmpe. Hadoih bongok gilee. Selamat kau hensem macam aku. Takde hal lah! Haha

Preston nih kalau sekarang nih takde bende sangat lahh nak dibanggekan. Gua mengaku lah, tempat gua nih agak kampung lah sekarang nih. Gua takde lahh heran sangat nak dok kat Manchester ke London ke, sebab gua pun memang asal kampung kann? Cume bezanye, dlu aku kat kampung jawa. Tapi kat UK, aku dok kampung india. Haha Kate 1Malaysia beb!

Preston nih sejarah die mostly number 1 lahh. Macam Jodi number 1. Cakap banyak tak gune. Gua tunjuk sket gambar kat bawah nih!

Wikipedia - Preston by pass

 

National Football Museum, Deepdale Rd, Preston
By-pass kat preston nih yang first kat UK and National Football Museum pun kat preston.

Brader2 yang die-hard fan takyah poyo lahh ngn chelsea, arsenal, manchester city, liverpool, lagi2 manchester united. Sebab ape? Sebab Preston North End F.C, walaupun sekarang gua tak tahu kat divisyen bape dah, sejarahnye adelah first team yang menang English Football Champions. Gua takde cite gebang lahh brader. Lu boleh tengok kat wikipedia. Gua kasi printscreen satu barang dari wiki skali kat sini.


Preston North End FC


Tapi itu dulu, sume cite lame. Kite cite pasal skang pulakk! Taun nih National Football Museum nih dalam proses nak di bawak pindah pegi Manchester. Haram jadah betul! tak sempat gua nak usha2. Time gua datang lahh lu sebok nak pindah pegi Manchester apehal? Lu orang mau tau sebab apeeeee?

Deepdale Road
Ok, yang ade warne ungu tuh National Football Museum, yang kaler merah ade A tuh Nottingham Road. Gua kene close up satu2 sebab susah nak print screen. Sorry eh sume? takpe, teruskan enjoy tengok gambar2 yang seterusnye okay? Hehe Jadi, ade satu bende yg sangatt menarik kat nottingham road nih yang membuatkan National Football Museum nih tenggelam dan terpakse dipindahkan. Bak kate pepatah " Hidup segan mati tak mahu"


Ok, ape lu orang nampak skang? Aik, asal cam bumbung jer?! Ok, gua kasi close up lagi okayy?



Eh, eh, eh...silap2....nih orang kat 1, Nottingham Road. Gua kasi close up lagi sekali kat 3, Nottingham Road okay?



Haaaaaa, nih lahh die attraction terbaru kat Preston. Patutlahh National Football Museum tuh nak melarikan diri dari Preston. Hahaha Market gileee syial muke. Patut ah ramai pengunjung2 ke nottingham road skang nih. Wakaka

**********

Brader2 kat sini pun ade cakap, train station ngn bas station kat sini pun yang first kat UK. Tapi iyekan jer lah, tapi dalam hati gua tak caye. Sebab ape?? Kalau first train station, confirm time tuh station2 lain takde kann? Jadi journey train nih dari stesen preston ke stesen preston jugak ke? Pekejadahnye. Tapi bile gua tengok stesen bas, gua caye lahh. Stesen bas kat sini agak old skul + besar gilee. Compare ngn tempat lain yg jauh lebih baru dan fresh tapi agak kecik!

Pagi tadi, gua pegi ke Carboot sale kat mane tah. Tujuan pegi ke carboot untuk beli sebijik basikal. Bukan untuk gua. Untuk housemate gua. Nanti lu jangan tak kasi gua pinjam eh ira? Gua penat angkut basikal lu tadi. Haha Jadi, sebelum gua gerak ke carboot. Gua naik kete ngn sorang doktor melayu untuk ke rumah sorang lagi doktor melayu kat satu tempat, name tempat tuh "coli"...

Itu lahh perkataan yang tereja2 dalam kepale hotakk gua since brader doktor tuh cakap nak pegi "coli". Gua pikir, ape punye name lahh omputih nih kasi. Asal tak kasi name tempat "bra" jer?? Gua balik jer dari carboot, gua ternampak signboard "Chorley".

"Ouh, cmtuh ke ejaannye? Cilake! Lu kene beb!" Haha

2 comments:

zatil said...

mane preston awak..x de pon dalam map tu..dkt liverpool ke?

Hasan Suyat said...

saje jer nak tunjuk dalam map yg takde preston..kalau bukak map, close up lagi...nanti nampak lahh preston =D