Tuesday, 5 October 2010

Tiredness can kill, take a break !!

Alhamdulillah. Lepas aku dah setel buat visa, beli tiket airasia, buat akaun bank, beli travellers' cheque dan segala haram jadah. Hari sabtu, 2 October 2010 tarikh keramat gua terpakse mengangkat kaki gua ke tanah tak berape suci United Kingdom. Gerak dari umah pukul 8.30 pagi sebab gua punye flight pukul 12.30 hari. Kene check in 3 jam awal. Selamat lahh gua punye barang2 dah kemas sebulan awal. Short notice gilee time nak blahh tuh. Pada sume orang yg gua tak sempat nak bgtahu keberangkatan gua tuh, gua mintak maap ampun banyakk2 lahh.

Lu nampakk takk kat belakang gua tuh?? Haaaaaaa, gua naik airasia jer. Jgn tak caye. Airasia ade flight ke Stansted Airport kat London skg nih. So, sesiape yg nak ke London tapi fulus takde, naik jer airasia. Murah dah confirm. Selesa??confirmmmmmmm tatau lagi. Haha bg gua yg tak bape nak kesah sangat nih, rase ngam2 soi jer. Asal gua boleh tido, makan, kencing berak dah cukup. Haha

p/s : gua banyakk kali pegi toilet nak kentut. Mak masak sedap sangat pagi tuh, makan sampai nak pecah perut. Tapi mak cakap, mak masak megi expired jer. Tu pun shafri boleh bantai 2 pinggan. Haha

Malam tu gua sampai stansted dalam pukul 7.30 waktu UK, pukul 1.30 waktu m'sia. Brader2 kat dalam flight cube cuak2kan gua time kat imigresen. Cakap kene ade offer letter lah pekejadah. Gua rileks, cool gilee. Tak hensem lah kalau gua menggelabah. Alhamdulillah, ramai sangkut time tuh, tapi dengan wajah pan asia yg gua ade nih, akak imigresen tuh bagi gua jalan. Haha

Gua dah plan dah dalam kapal, gua nak tdo kat Malaysian Hall kat Basewater. Rate per night pun 11GBP jer. Takdelah mahal sangat. Gua tanye kat kaunter tiket.

"Kak, camne nak pegi Basewater??"

Haa, tapi gua takde lah tanye dalam bahase melayu. Maut kau kene maki nanti. Haha Akak tu cakap, beli ticket national express ke Bakers street, then naik tube ke Basewater. Harge tiket 10GBP. Jalan macam dari umah aku pegi batu 9 jer. Skali dengar cam 10hengget jer, amik kau 40hengget duit m'sia. Cinabeng!

Elok jer gua naik national express bus, cousin gua, kak dina call soh gua datang ke umah die kat Birmingham.

"Kak dina, hasan dah tak kat stansted lahh, dah dalam bas"

Sebaik jer bas gua memecut kua dari perkarangan Golders Green, kak dina call cakap bas nak ke Birmingham ade kat Golders Green. Haduyai! Gua teringat kat Golders Green ade tube. Gua pun sampai2 jer kat Bakers Street, gua turun. Dah la hujan. Luggage 2bijik, beg besar sebijik, beg laptop sebijik. Makaih! Basah sejuk, menggigil bahu gua angkat dua luggage yg kaki die patah. Shitt!

Kat atas nih gambar escalator pegi ke london underground, lebih mesra dipanggil tube. Ini naik escalator ok lah beb. Gua angkat beg 2 bijik naik naik turun tangge setinggi nih jugakk. Hampeh! tau aku tinggal beg kat airport.

Sampai jer balik kat Golders Green, gua trus amik port kat bawah bus stop. Tunggu bas nombor 422 nak ke Manchester via Birmingham. 11.55 malam, time tuh ade few pempuan niggah nak ke Manchester jugakk. Dalam basah2 hujan tuh, gua pegi arah bas. Satgi, driver tuh boleh cakap.
"fill,fill..I cant take you. Sorry. You have to wait the next bus"

Gua cam pening kepale kejap. Asal aku takley naik? Asal fill? Rupenye full. Hampagas betul! Gua pasrah gilee tunggu dalam hujan sampai pukul 1.00pagi hari ahad. Akhirnye bas national express angkut gua pegi Birmingham. Gua tido2 ayam otw nak ke Birm tuh. At last, sampai Birm punye station bus @ 3.22 pagi. Gua baru jer nak call kak dina, gua usha fon gua dah lemah longlai tak bermaya. Mampos!

Berbekalkan 50pence, gua capai public phone. Gua call "Kak dina, Hasan dah sampai" excited bunyinye. Tapi gua penat gilee. Habis2 jer gua call, screen kat public phone tuh tulis "balance 10p"..Maknenye balance ade 10pence lah. Takkan call gune 50pence balance kua 10pound kan? Haha
"Kting..." bunyik syiling jatuh kat tempat baki. Gua pun seluk jari. Gua tengok betul2. Uish, macam penah kulihat, tapi dimana ya?? Ade bunge raya sket kat belah atas tuh. Then ade tulis 'Bank Negara Malaysia'. Cilake! Gua call pakai pence, duit 20sen Malaysia pulak yg kua balance. Gua dah ketuk2 kepale gua kejap. Gua ingat gua mimpi. Hadoih. Macam sial perangai budak2 Malaysia nih!
Sampai jer umah kak dina, gua makan mee kari. Pehh, mee kari panas2 kene time sejuk2 nih buat gua nak makan sampai licin kuali. Tapi cukuplah 2 pinggan sebagai intro gua kat Birm. Besok boleh makan 4 pinggan. Hehe
Ahad, pukul 2lebih sket (stended melayu lah, cakap pukul 2 nak gerak mesti lebih2 sket..hehe), kitorang pun gerak ke Preston. Thanks to Kak dina and abang zess sebab hantar. Perjalanan 2 jam menuju ke 9, Suffolk Rd. Sampai jer, gua disambut oleh Atan. Dorang pun tgh kemas2 nak pindah ke rumah kat 3, Nottingham Rd. Gua pun follow jer lah. Kat Preston lagi sejuk lahh kalau nak compare ngn Birm. Menggigil kepale lutut gua. Wadafak! bukan gigil sebab kuat lancap. Tapi sebab sejuk lahh. Haha
Besoknye, gua kene pegi enrol. Malam tuh memang tak boleh tdo. Jetlag gilee babi. Stgh jam skali gua bangun. Hari first kua dari umah pehh excited gilee. Asap kua2 dari mulut. Walawehhh. Gua try buat 'O' tapi tak jadi lah. Gua takde pengalaman hisap rokok. Haha Senyum panjang gua tengok asap kua2 dari mulut. Jakun! Haha. Tapi seronok beb! Lu try, lu try..Haha
Jalan 7minit, gua pun sampai ke Universiti gua. Gua bayangkan mule2 universiti tuh mesti macam Malaysia. Ade kawasan die, ade guard, ade pagar. Skali gua sampai, macam apartment ade, macam condo ade. Tak ade rupe universiti langsung. Uni dengan town die bercampur. Memang gua cam "Pehh, best gilee uni nih..haha". Orang sini cakap compact city. Tak silap gua lahh.
Tempat feveret gua kat sini, library die. Besar gilee. Computer bersepah2. Open 24 hours, macam 7E. Lagi satu, boleh bukak facebook. Kat UiTM, wifi die pun tak boleh bukak fesbuk. Kedekut gilee! Siap gua skali tuh dok sebelah mat saleh, die tengah tengok gambar 'blue'. Haha Gua tengok sipi2 jer lah. Haha
Petang tuh, balik jer dari kelas gua terus masuk bilik tidur sampai tengah malam. Jetlag la katekan. Gua bangun2 baru gua sedar, gua belum makan lagi seharian. Yela, mane taknye. Gua try balik umah kejap tghari tuh. Tapi takde orang. Gua baru ingat nak masak nasi goreng. Penat mak gua ajar masak itu hari. Haha Kaki gua pun dah berkematu pakai kasut lame dah keras. Hadoih. Membunuh penatnye!
Masuk hari selasa, baru gua start masuk kelas. Time otw tuh biase lahh, gua try layan asap kat mulut. Tapi harinih asap tak kua. Mungkin sbb harinih kurang sejuk compare to semalam. Sedih gua. Haha Kelas kitorang ade 2 jenis. First, lecture and second, seminar group. Lecture nih die dalam bilik yang besar and audience die pun besar jugakk lah. Kelas first aku masuk, kelas AC1100, lecturer name gerard. Bukan Steven Gerard tapi Gerard pique. Haha itu tipu! =P Kelas nih ade 120 orang. Gua ingat ramai2 camnih takde lah die amik attendance. Ade jugak.
Yang menariknye, kat sini tak main lah amik attendance pakai kertas. Dorang gune alat besar die macam shaver elektrik @ shaver battery yang abah aku gune dulu. Then die ade scanner macam kat supermarket time korang shopping barang dapur tuh.

Haa, lebih kurang camnih lahh alatnye. Sampai jer bende nih kat aku, aku trus tanye budak india blakang aku "how does it work?" cewahh, gua cakap omputih baii. Haha Nampak sangat gua kuno, tak pakai lagi menatang2 camnih. ciss! Jatuh stended aku. Dah la aku dok sebelah awek sumbing. Hahaha Celaka! kerja mengutuk orang jer aku nih. Haha

4 comments:

bastos_5 said...

haha...gua baru tau today gua mkn megi expired...bukan 2 pinggan tp 2 pinggan setengah wa ckp lu...

p/s: dh kena la tuh aweq sebelah lu sumbing...lu kan sumbang...ngeh3x

zatil said...

haha..gile pnjg awak brcerite..amik gmbr rumahh..nak tgk..

HASAN said...

shafri : hahaha mak xnak bgtahu harituh maggie tuh expired. Haha Kantoi jugakk kat blog aku. Hahaha expired2 pun sedap kn. Hahaha
atik : nanti tgu saye dapat camera saye upload gambar umah =D

Zairul said...

been "there" before...felt like that before...just different place...different environment...be strong...anak melayu will always survive...anywhere...anytime...-Abg Long-