Friday, 15 October 2010

Football Tennis

Bertemu kembali kita dalam segmen sukan kali ini bersama saya, Hasanbullah Awang. Haha

**********

Anda penah dengar ke sukan tennis bola sepak kat M'sia? Saye rase sepanjang saye lahir, nih kali pertama saye dengar name sukan nih. Jadi, mari kita teruskan bersama Hasanbullah Awang mengupas tentang fenomena sukan baru ini. Ceyh, gua sikit jer lagi nak ganti Hasbullah Awang harituh, selamat mak bapak gua hantar gua pegi oversea. Kalau tak, muke gua dah femes dah baii. Haha

Jadi, seperti biase. Gua hari jumaat, gua kene pegi 2 lecture. Tapi dah 2-3 hari gua rase sejuk semacam jer. Gua kuatkan jugak badan gua nih bangun pkul 9.45pagi pegi mandi. Elok jer gua nak mandi, cik awek call. Rindu sangatlahh tuh agaknye. Hehe Sayup2 dengar suara cik awek kat tepon.

"Abang, bangunlahh. Online cepat!"

Ceh, nak suruh gua online jer. Haha Bile mase tah cik awek panggil gua abang. Gua rase tak pernah. Perbualan diatas hanyelah rekaan gua semate2. Haha cik awek jgn marah eh?Haha Gua bangun, trus angkat laptop online skype. Bagi yg ade skype, nak add gua punye skype name : hasansuyat88 ok?

"Abang, kenape abang siap awal sangat harinih?" cik awek tanye.

"Nak pegi kelas lahh, dah lambat dah nih" Gua pun terus siap2 pegi mandi.

Gua baru ingat pagi2 nak masak sket, alas perut. Tengok jam kat henfon dah pkul 10.20. Jadi, harinih gua sarapan 2 keping roti cicah hot chocolate jer. Gua siap2 pakai baju dan jaket yang dibeli bersame cik awek serta jeans ben sherman yang gua beli kat ebay serta kasut adidas samba yang gua slalu bawak main futsal dan tak pernah basuh sampai sekarang dan berbau sangat imba untuk pegi ke kelas. Pehh, sesak nafas cakap panjang2 sekali nafas. Haha

Sampai jer gua kat GreenBank building, gua pelik. Apesal takde orang? Jam dah pkul 10.55. Harinih bukan public holiday. Cilake, gua silap tengok jadual lah nih. Rupenye kelas gua pukul 12. Patutlah cik awek tanye apesal gua nak gerak awal sangat. Cinabeng! Selamat internet kat library lagi laju dari kat umah, rase berbaloi sket pegi awal. Hehe Itu pun, gua kene setepek lagi, bukan taik burung yer tapi...

"Dulu kat perakk datang lambattttt jer, bile kat oversea overrrrrr awal..!" Haha Cilake, gua kene lagi. Haha

Pkul 12, gua pun teruslah duduk kat seat sebelah member arab gua dalam Lecture Hall. Brader arab nih cakap kat geng die.

"Tah pape tah game nih..macam bangang! " sambil tunjuk kat screen kat depan.

Gua pun tengok ah. Eh, menatang ape Football tennis nih. Skali gua tengok gambar, rupenye takraw. Ceh, ape punye buruk lahh name. Kasilah name takraw kick ke raga kick ker. Omputih nih asal permainan ade net jer trus letak tennis. Pepatah melayu ade cakap "Biar mati anak, jangan mati adat". Jadi, gua pun demi memartabatkan permainan tradisional orang melayu dan juga adat orang melayu, gua trus lahh sound member arab gua tuh.

"Lu cakap baik sikit brader, ini game, orang melayu punye. Kat arab lu ade game ape? Lu jangan nak usik hak keistimewaan orang melayu. Lu tau gua sape? Gua PERKASA. Lu jangan main2 ngn gua" senyap trus pak arab tuh. Haha itu tipu. =P




Gua pun tunjuk lahh aksi lipat gulung dan segala bentuk kat arab tuh. Saje lahh kasi up sikit game M'sia. Haha Tercengang arab tuh.

"Wowww, how can they do these?MashaAllah" itu jer lahh reaksi arab tuh yg gua ingat.

Gua balik2 kelas tadi, gua terus check kat internet, gua ingatkan takraw nih asal dari Thailand. Skali tengok wiki, game nih memang asal kat peninsular M'sia. Gua sebagai rakyat M'sia, gua bangga lahh sbb game dari negara gua orang kat negara lain pun main. Tapi yang shitnye, apesal game lu orang punye sendiri, tapi lu orang still boleh kalah ngn Thailand?!

Lu keluarkan lahh game konda kondi ke, gasing ke, batu seremban ke, main baling tin, baling selipar, main masak2 sekalipun. Kalau ade worldcup untuk game2 nih, confirm dalam 5 tahun, M'sia kalah jugak kat negara2 lain.

**********

Gua rase gua nak sambung post pasal permainan tradisional lepas nih, tapi gua nak makan dlu. Perut dah kriuk2 sampai umah jiran boleh dengar. To be continue...

2 comments:

zatil said...

hai abang...hahahahahaha....=p

Hasan Suyat said...

hye adik =P